Váza - Imari, Japonsko

Asiatika
Prodáno

Váza je zdobena květinovým a geometrickým motivem, který je pestře barevný.
Výška je cca 18cm.
Váza byla zhotovena ve 2.polovině 19.století, v Japonsku, Imari.

Něco málo o Imari:

Imari je styl porcelánu, který byl pojmenován po japonském přístavu Imari, z něhož bylo dodáváno zboží do celé Evropy a to již od 17. století.
Výroba byla ve městě zvaném Arita, toto město se stalo centrem pro porcelánovou výrobu a to díky své blízkosti k hlavnímu materiálu kaolinu.
Japonci i Evropané nazývaly zhotovené výrobky Imari. V japonštině je tento porcelán také známý jako Arita-yaki.
Dekor pro Imari byl převzat z barevných japonských textilií. Nejčastěji se zobrazovaly květiny, listy, lidé, exotické krajinky, pokroucené stromy, ptáci, jako jsou jeřáby a další vzory. Některé vzory pro Imari byly i přejaty z Číny, ale nejčastěji se objevuje ryze japonský vzor.
Zájem o Imari byl nevídaný a to díky svým pestrým barvám a ztvárnění. Vývoz Imari do Evropy započal již od 17.století, avšak ve 2.polovině 18.století se vývoz pozastavil. Hlavním důvodem byl opětovný vzestup Číny po určitých nepokojích. Čína se tak ujala vítězné pozice ve vývozu zboží do Evropy, protože Imari nebyla schopna konkurovat Číně kvůli vysokým nákladům. Čínský vývoz porcelánu kopíroval nejen Imari, který si získal své označení pod pojmem čínská Imari, ale i jiné výrobky z Japonska. V Evropě a to zhruba ve stejné době se o kopírování Imari pokusila porcelánka Míšen.
Další zemí, která započala kopírováním Imari byla Anglie, Coalport a Derby.
Vývoz Imari začal opětovně vzkvétat v 19.století, kdy Evropa byla inspirována kulturou cizích zemí.
V současné době jsou výrobky Imari velmi oblíbené a aukčně vyhledávané.