Lustr, AEG - návrh Peter Behrens

Lustr Mosaz

Lustr, mosazný, AEG.
Mosazná část je bez zdobení.
Tělo lustru je zhotoveno z bílého, mléčného skla a širm je zhotoven z pískovaného skla.
Lustr byl zhotoven firmou AEG na počátku 20.století, přesněji okolo roku 1908, podle návrhu Petera Behrense.
Země původu je Německo, Berlín.
Jedná se o velmi nadčasový návrh svítidla.

Něco málo o Peteru Behrenseovi a firmě AEG:

Peter Behrens (1868 - 1940).
Byl německý architekt a designér.
V mládí studoval malbu v Hamburku, Düsseldorfu a v Karlsruhe.
Peter Behrens zprvu pracoval jako malíř, ilustrátor a knihvazač.
Svůj čas trávil převážne v okruhu lidí, kteří byli českého původu. Mladý Behrens se zajímal o moderní myšlení s novým pohledem na svět.
Ke konci 19.století se Behrens stal druhým členem nově založené Darmstadtské umělecké kolonie (Darmstädter Künstlerkolonie).
V této kolonii si postavil vlastní dům, navrhl v něm všechno vybavení a to od nábytku přes textil, malby, keramiku až po svítidla.
Tato stavba se následně stala důležitým mezníkem v životě Petera Behrense, protože zde, na této stavbě dokazál účelnost, funkčnost a moderní design, úplný opak tehdejší secese.
V roce 1907 Behrens s profesory a umělci založil Vereinigte Werkstätten für Kunst im Handwerk (Svaz dílen pro umění a řemesla).
Tento Svaz byl inspirován hnutím Arts and Crafts, ne však doslova, protozě zde výroba spočívala pro průmysl.
V roce 1907 si AEG (Allgemeine Elektricitäts - Gessellschaft) najalo Behrense jako uměleckého konzultanta. Ve firmě AEG dokázal vytvořit identitu celé společnosti v podobě designu produktů, proto je Peter Behrens právem považován za prvního industriálního designéra na světě.
Peter Behrens nebyl nikdy zaměstnancem firmy AEG, zde vždy pracoval jako svobodný poradce a v roce 1910 dokázal Behrens navrhnout a projektovat továrnu na turbíny pro firmu AEG.
Peter Behrens byl vyjímečnou osobností své doby, protože za léta tvrdé práce si dokazál vydobýt celosvětový věhlas, a to i v období trvání Třetí říše.
Peter Behrens je právem označován za průkopníka designu, protože svými návrhy dokázál předběhnout svoji dobu o celé generace.
Behrens zemřel roku 1940 v Berlíně.

Firma AEG:
Firma AEG (Allgemeine Elektricitäts - Gesellschaft, General Electricity Company) byla německá firma, která vyráběla elektrické zařízení.
Firma AEG byla založena v roce 1887 Emilem Rathenauem, ten dokázál koupit několik patentů od amerického vynálezce Thomase Edisona.
Firma AEG existuje se změnami dodnes.