Secesní nástolec - Bernard Bloch

Porcelán Užitný
Prodáno

Secesní nástolec s květinovým motivem, modrobílé barvy. Nástolec byl vyroben na přelomu 19. a 20.století, v Unčíně u Teplic podle návrhu Bernarda Blocha.
Nástolec má vtlačenou značku B.B, která označuje iniciály autora Bernarda Blocha, tato vtlačená značka byla používána od roku 1869.

Něco málo o Bernardu Blochovi:

Bernard Bloch byl významným podnikatelem v keramickém průmyslu. Založil známou porcelánku B. Bloch & Co., ta byla později přejmenována na Eichwald Porcelain and Stove Factory Bloch & Co, přibližbě okolo roku 1920.
V roce 1869 koupil od rodiny Huffských podnik, který byl zaměřen na výrobu kameniny a fajánse. Tato firma se nacházela v tehdejším Hohensteinu, dnešním Unčíně.
Podnik se vyznačoval především produkcí bohatě zdobených výrobků, výrobky byly opatřeny lesklou, barevnou glazurou. Zhotovené předměty, které měly umělecký i užitný charakter se vyvážely do celé tehdejší monarchie. Především to byly kávové a čajové soupravy v hnědém, zeleném, červeném nebo bronzovém zbarvení, ale třeba i talíře, vázy anebo v neposlední řadě i ozdobné dlaždice.
Roku 1895 Bernard Bloch rozšiřuje pole své působnosti, koupil tehdy již prosperující firmy C. Teicherta - Meissen, v Eichwaldu, dnešním Dubí. Tato firma jako první na českém území použila motiv tzv. cibule. Kromě porcelánu a figurální kameniny zde zavedl Bernard Bloch výrobu sideritových produktů, například dlaždic a kachlových kamen.
Bernard Bloch proslul zejména výrobou figurálních nádob na tabák a tabákovými výrobky. Tyto výrobky se vyznačovaly především detailním, velice jemným zpracováním.
Během 2.světové války byla továrna zkonfiskována nacisty a prodána firmě Dr. H. Wider & Co. z německého Thuringenu.
Bernard Bloch byl roku 1938 odvlečen do koncentračního tábora.
Po válce a následně roku 1947 byla firma znárodněna a sloučena s dalšími porcelánkami, například s Royal Duxem či Thunem a byl zaveden společný název Duchcovský porcelán. Výrobci nadále používali své značky jako před znárodněním. Okolo roku 1958 přešel Duchcovský porcelán pod Karlovarský porcelán.